Ingredienser
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl (à 60 g)
1 dl potatismjöl (à 80 g)
1 tsk bakpulver
finrivet skal av 1/2 citron
finrivet skal av 1/2 apelsin
smör och mjöl till formen
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl (à 60 g)
1 dl potatismjöl (à 80 g)
1 tsk bakpulver
finrivet skal av 1/2 citron
finrivet skal av 1/2 apelsin
smör och mjöl till formen
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
3 msk socker
2 äggulor
1 msk majsstärkelse (Maizena)
Rabarberkompott:
250 g rabarber
250 g frysta, tinade jordgubbar
1 dl socker
1/2 tsk äkta vaniljpulver
Garnering:
4 dl vispgrädde
1 färdigkavlat marsipanlock (rosa/vitt)
Så här gör du:
Tårtbotten
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.
Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet. Rör ner citron- och apelsinskal.
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.
Vaniljkräm
Dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna. Lägg dem i en tjockbottnad kastrull med övriga ingredienser.
Sjud under vispning på svag värme, tills det har tjocknat. Låt svalna helt.
Rabarberkompott
Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar. Lägg i en kastrull med jordgubbar, socker och vaniljpulver.
Låt småkoka utan lock på medelvärme 10–15 minuter till en fast kompott. Mosa sönder jordgubbarna med en slev och rör då och då. Låt svalna helt.
Garnering
Vispa grädden fast.
Blanda grädden med 1⁄2 dl av vaniljkrämen. Halvera jordgubbarna.
Bygg tårtan så här:
Skär tårtbottnen i 3 lika stora delar. Lägg den översta delen med ovansidan nedåt på ett fat. Bred ut vaniljkrämen.
Lägg på mellanbottnen. Fördela kompotten. Bred ut vaniljgrädden ovanpå och forma den till en kupol (lättast med en palett eller baksidan av en stekspade), men spara ca 1 dl.
Lägg på den sista bottnen med snittytan uppåt. Tryck försiktigt så den formas efter kupolen. Släta ut resterande vaniljgrädde runt kanterna.
Lägg på marsipanlocket. Försök undvika att veck bildas genom att sträcka marsipanen nedåt och forma med händerna. Skär bort eventuell överflödig marsipan.
Skär ett centrerat kryss genom marsipanlocket med en vass kniv. Gör ett snitt i mitten av varje flik ytterligare en gång så det bildas 8 flikar. Vik försiktigt ut flikarna. Fyll "hålet" med jordgubbar. Sikta över lite florsocker. Man kan spritsa lite grädde i "hålet" innan jordgubbarna läggs i. Spritsad grädde ska i alla fall vara längs nedkanten på tårtan för att dölja ev ojämnheter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar