torsdag 8 januari 2015

Bullar med saffran


Bulldegen:
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 pkt saffran + lite strösocker (kan uteslutas)
1 ½ strösocker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
ca 17 dl vetemjöl
ägg till pensling
pärlsocker och mandelflarn eller florsocker till garnering
Fyllning:
125 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
175 g mörk/ljus choklad eller vit choklad samt mandelmassa
1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken, låt vätskan bli 37 C.
2. Tillsätt lite av degvätskan och lös jästen, tillsätt resterande vätska.
3. Stöt saffran med socker och tillsätt detta tillsammans med salt, kardemumma och det mesta av mjölet (spara lite till utbakningen). Arbeta ihop till en kladdfri deg och jäs ca 30 min under bakduk.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta den något. Dela degen i 2 delar, kavla varje deg till en stor kaka ca 30x40 cm.
5. Bred på smör, strö över socker. Hacka choklad och strö över alt hacka vit choklad samt riv över mandelmassan. Rulla ihop kakan till en rulltårta och skär i ca 20 bitar. Alt vik långsida till långsida och skär remsor och skär byxben i varje remsa. Tvinna varje byxben och forma varje remsa till ett bullknyte. Jäs under bakduk i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg strö ev på pärlsocker om så önskas.
6. Grädda mitt i ugnen i 225 C 8-10 min. Om pärlsocker inte valts till garnering kan florsocker siktas över de svalnade bullarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar