måndag 1 december 2014

Daim- & kolapaj


Pajdegen
1,5 dl vetemjöl

50 g smör, rumsvarmt

0,25 dl florsocker

1/2 äggula

Kolafyllning
56 g smör, smält
1,1 dl farinsocker

0,75 dl ljus sirap

0,75 tsk vaniljsocker

0,75 krm salt
ev. 1/2 dl vispgrädde (gör kolan krämigare)

Garnering
0,5 pkt dubbel Daim, grovhackade

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.
2. Kavla ut eller tryck ut pajdegen i en 22–23 cm form.
3. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).
4. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det puttra i ca 1 min. Om du tillsätter vispgrädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter.
Häll kolafyllningen på pajskalet.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kola segare).
6. Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar.
Servera den med en klick vispad grädde eller glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar