fredag 27 november 2015

Lasagne

Ingredienser
lasagneplattor (färska)
600 – 700 gram blandfärs
Smör
1 finhackad gul lök
1/2 dl chilisås
2-3 msk oxfond
1 burk krossade/passerade tomater
salt och peppar
2 st mozzarellabollar

Ostsås
10 dl grädde/mjölk (50/50)
Ca 1/2- 1 dl vetemjöl
100 g smör
3 dl riven ost
Lite riven muskotnöt salt och peppar

Så här gör du
Ställ ugnen på 175-200 C. Stek färsen och löken i en stekpanna med smöret. Blanda sedan i tomatkrossen, fond, chilisåsen, salt och peppar. Låt alltsammans sjuda, medan du gör ostsåsen.

Ostsåsen: Smält smöret. Häll i hälften av grädd-/mjölkblandningen i en kastrull och låt sjuda upp. Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk och blandar i det också medan såsen sjuder. Använd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt, salt och peppar och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.

Smörj ungsformen och täck bottnen med ostsås. Därefter lasagneplattor och varva sedan med sås, köttfärsröra, lasagneplattor. Avsluta och börja med såsen. Toppa med skivad mozzarella ost innan gratinering. Sätt in lasagnen i ca 25-30  minuter.

Serveras med en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar