onsdag 18 februari 2015

Risotto med pilgrimsmusslor och örtolja



4 portioner som huvudrätt
Om man vill ha det som förrätt blir en portion till 2 st förrätter
 

Ingredienser
320 g risottoris
16 st pilgrimsmusslor
130 g smör
1 liter hönsbuljong
100 g riven parmesanost
 2 st scharlottenlök
 ca 1,5 dl olivolja
0,5 dl torrt vitt vin
 Färska örter ex: persilja, basilika, dragon, oregano
0,5 st vitlöksklyfta
Salt och peppar

Gör så här
1. Börja med örtdressingen så att smakerna sätter sig. Mixa örter och vitlök i en mixer. Värm ca 1,5 dl olja till 50 grader. Häll den i mixern. Mixa slätt. Sila oljan genom en silduk, ej nödvändigt om man vill ha örter som syns. Förvara i kylskåp. Örtoljan håller i 3-4 dygn.

2. Värm buljongen i en kastrull. Håll den varm.

3. I nästa kastrull smält 1 msk smör. Häll i riset låt det fräsa lite. Ha i den finhackade schalottenlöken och därefter vinet. Låt vinet koka ur helt och hållet och blöt därefter riset med den varma buljongen endast så att det täcker alltefter det kokar bort.

4. Fyll på med buljong så att det endast täcker riset efterhand till al dente, låt småkoka på 5:an på spisen av 12. Riv osten och blanda i när riset är färdigt, smaka av med salt och peppar.

5. Stek pilgrimsmusslorna i lite olivolja tills de fått fin färg. Salta och peppra därefter musslorna.

6. Fördela risotton på fyra tallrikar, sedan musslorna, avsluta med att ringla örtoljan runt risotton.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar