torsdag 29 oktober 2015

Rågsiktskakor med havregryn

Ingredienser till 2 st
½ pkt jäst (25 g)
4 dl mjölk, ljummen
1 ½ tsk salt
2 msk ljus sirap
1 ½ dl havregryn
25 g smör, rumsvarmt
6–7 dl rågsikt

Gör så här
1. Lös upp jästen i mjölken i en bunke.

2. Tillsätt salt, sirap och havregryn. Låt blandningen stå i några minuter.

3. Tillsätt smör och rågsikten, lite i taget. Knåda degen kraftigt så att smöret fördelas jämnt i degen så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt. Kör gärna degen i en hushållsmaskin i några minuter.

4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. När degen jäst till dubbel storlek är den klar.

5. Dela degen i två delar. Rulla dem till bollar och tryck ut dem till rundlar, ca 20 cm i diameter på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett hål i mitten med ett snapsglas. Nagga ytan med en gaffel för att undvika luftbubblor plus att det ger ett snyggt mönster.

6. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.

7. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar