torsdag 29 oktober 2015

Indisk lammcurry

30 min + 1 1/2-2  timme koktid
Hettan regleras med mer eller mindre currypasta.

Ingredienser
2,5 kilo högrev, av lamm eller nötkött
1 dl mango chutney (ev söt het chilisås)
5 st gula lökar
3 st oxbuljongtärningar, mörka
0,5 dl soja
2 dl matyoghurt 10%
2 msk currypasta, röd
1 tsk salt
5 msk smör
0,5 dl rapsolja
1 l vatten
0,75 dl vetemjöl
1 st vitlök
3 st äpplen
0,5 dl curry
0,5 dl tomatpuré

Gör så här
1. Putsa köttet och skär det i mindre munsbitar. Bryn det i smör i omgångar. Vispa ur stekpannan med ett par deciliter vatten mellan stekningarna.
2. Skala lök och vitlök och skiva tunt. Kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Fräs lök, vitlök och äpple i rapsolja tills löken mjuknat utan att få färg. Pudra över curryn och låt den fräsa med någon minut under omrörning.
3. Blanda kött- och lökblandningen i en stor gryta. Tillsätt currypasta, tomatpuré, soja, mango chutney, smulade buljongtärningar, yoghurt och salt. Pudra över mjölet och tillsätt vattnet. Blanda väl.
4. Ge grytan ett uppkok och låt den sedan sjuda sakta med locket lätt på glänt 1 1/2–2 timmar, tills köttet är riktigt mört utan att falla sönder. Smaka ev av med mer salt.

Servera grytan med ris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar