Ingredienser
Botten
100 g smör
240 g strösocker
1 nypa salt
25 g kakao
2 tsk vaniljsocker
100 g vetemjöl
2 ägg
Mintkräm
25 g smör
1 msk sirap
1 burk kondenserad mjölk (den på 397 g)
75 g rostade hasselnötter
några droppar pepparmint
Ganache
100 g mörk choklad (ca 50%)
60 g vispgrädde
krossade polkagrisa + polkaspån
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och rör ner strösocker, salt, kakao, vaniljsocker och vetemjöl.
Om du vill vara säker på att inte få klumpar så sikta ner mjöl, kakao och vaniljsocker.
Rör om några tag med en slickepott och tillsätt ett ägg i taget. Rör snabbt samman till en blank och slät smet. Häll smeten i en klädd form, 20 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
Gör krämen när kakan svalnat genom att blanda smör, sirap och kondenserad mjölk i en teflonstekpanna (eller kastrull, men det tar längre tid). Koka krämen på svag värme tills den går samman, "håller ihop" och släpper bottnen (ej för rinnig i så fall några minuter till). Rör hela tiden för att inte bränna fast. Ta av från värmen när krämen är klar och droppa ner lite pepparmint.
Strö nötterna över kladdkakebottnen och häll sedan försiktigt över krämen. Låt kallna och ställ sedan i kylen.
Finhacka chokladen till ganachen. Smält samman choklad och grädde till en slät kräm i micro eller på sväg värme på spisen. Häll över kakan och garnera med t ex krossad polkagris, nötter eller något annat gott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar