måndag 20 februari 2017

Mördegsinbakad paj


Ingredienser 6–8 bitar
Mördeg
100 g smör, rumsvarmt
2 msk strösocker
1 nypa salt
2 ¼ dl vetemjöl

Fyllning
2 äpplen
1–2 msk strösocker 
kanel
alt
ca 200 g hallon (jordgubbar/rabarber, blåbär) (frysta eller färska) + strösocker 

Garnering
20 g sötmandel, hasselnöt (hackade) alt pärlsocker

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smöret med strösocker, salt och vetemjöl till en deg.
2. Kavla ut degen till en rektangel, ca 3–4 mm tunn på ett bakplåtspapper.
3. Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor.
4. Lägg äppelklyftorna i en tät rad i mitten på degen.
alt
Lägg hallonen i en ca 8 cm bred längd i mitten på degen.
5. Strö strösocker och kanel över äpplena.
6. Vik ena långsidan över äpplena (vik med bakplåtspapperet, så går inte degen sönder).
7. Vik sedan över den andra ändan.
8. Vänd på rullen så degskarvarna ligger nedåt. Strö över sötmandeln.
9. Gräddan pajen mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna på plåten. Servera den gärna med vaniljsås, vispgrädde eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar