måndag 20 februari 2017

Mango cheesecake med kokos

Jag har bakat den här kakan med både vanlig cheesecake-botten på digestive och med en kokosbotten. Väljer man kokosbotten så ska man gilla kokos – det blir en ganska kraftig smak. Med en digestivebotten får mangosmaken lite mer plats. Man gör som man vill! Recept på en botten av digestive finns här

177 g digestivekex, ca 12 st
3 msk socker
93 g smör, smält
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Krossa kexen i en mortel (eller lägg dem i en påse och banka) tills de blir finsmul.
3. Lägg kexen i en bunke och rör ned sockret. Tillsätt sedan de smält smöret och rör ihop.
4. Tryck ut smulet i en form; antingen en pajform eller en springform, ca 21 cm i diameter. Tryck till botten och kanter ganska hårt så smulet bildar en kompakt massa.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 12 min. Låt svalna och fyll med det bästa du vet!
Cream cheesefyllning
225 gram mango, fryst
300 g cream cheese, typ Philadelphia Original
100 g vispgrädde (1 dl)
50 g strösocker (0,5 dl)
4 gelatinblad
0,5 dl kallt vatten
färskpressad citronsaft från en halv citron
Topping
100 g mango, fryst
1 dl vatten
1 gelatinblad
0,5 dl kallt vatten
Dekoration
mango och kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. digestivebotten: se ovan
3. Fyllning: Mixa mangon till en puré. Tillsätt cream cheese, vispgrädde och strösocker och blanda väl.
4. Lägg gelatinbladen i det kalla vattnet. Låt stå i 5 minuter. Värm citronsaften på spisen och ta bort från plattan precis när det kokar. Ta upp gelatinbladen ur det kalla vattnet och krama ur dem något. Lägg i den varma citronjuicen och lått smälta.
5. Tillsätt gelatinblandningen till cream cheesefyllningen i en tunn stråle medan du vispar. Häll i springformen, släta till och ställ in i kylskåpet minst 1 timme.
6. Topping: Mixa mango och vatten till en lös puré. Lägg gelatinbladet i det kalla vattnet i 5 min. Koka upp mangopurén och ta bort från plattan. Krama ur gelatinbladet och lös upp det i den varma mangopurén. Låt svalna i 2-3 minuter och häll sedan i formen. Om du vill kan du hälla 3 msk grädde i en ring ovanpå och dra ut i ett dekorativt mönster med en pinne. Ställ i kylen i minst 1 timme.
7. Toppa eventuellt med mango och riven kokos!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar