måndag 20 februari 2017

Banan- och mjölkchokladtårta

http://www.ica.se/recept/banan-och-mjolkchokladtarta-719989/

Portioner: 10-12 bitar
Pajdeg
75 g kallt osaltat smör
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1/2 krm salt
1 rumsvarmt ägg
Bananlager
4 mogna bananer
2 msk smör
1 krm salt
2 msk strösocker
Chokladmousse
400 g mjölkchoklad
5 dl vispgrädde
4 rumsvarma äggulor
1 rumsvarmt ägg
Till montering/ihop sättning
50 g smält mjölkchoklad
Dekoration
75 g mörk choklad
1/2 msk kakao
Till servering
lättvispad grädde



Pajdeg: Blanda tärnat smör med vetemjöl, socker och salt i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen tunt i en form med löstagbar kant, ca 24 cm diameter. Låt degen gå upp 5-6 cm på kanterna.
Nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen minst 1 timme.
Sätt ugnen på 200°C.
Sätt en folieremsa runt springformen, över och på degkanten, så att den inte sjunker ihop under gräddningen.
Grädda pajskalet mitt i ugnen 20 minuter, ta bort folieremsan efter halva tiden. Låt svalna helt.
Bananlager: Skär bananerna i tunna skivor. Stek i smör, salt och socker i en stekpanna några minuter. Låt svalna. Stekningen förhöjer banansmaken i tårtan.
Chokladmousse: Hacka mjölkchokladen. Smält hälften över vattenbad. Tillsätt resten av chokladen och rör tills allt smält. Låt chokladsmeten bli 33°C.
Vispa grädden halvfast/fast. Rör ihop äggulor och ägget. Blanda ner äggen i den smälta chokladen, lite i taget.
Vänd först ner hälften av grädden. Rör sedan ner resten av grädden till en slät mousse.
Lägg ihop: Pensla pajskalets botten med smält mjölkchoklad. Mosa de stekta bananerna och bred ut i ett jämnt lager i pajskalet.
Fyll sedan pajskalet med chokladmoussen. Täck tårtan med plastfolie och ställ in i kylen över natten eller minst 8 timmar.
Ta ut kakan 20 minuter före servering och garnera med smält mörk choklad och kakao.
Till servering: Servera med lättvispad grädde.ose
Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10-12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar