måndag 2 mars 2015

Lantbröd med rivna morötter och linfrön

1 stort bröd
5 dl ljummet vatten
1 paket jäst
1,5 tsk salt
2 tsk honung
1 msk olivolja
2,5 dl fiberhavregryn
1 dl kruskakli
1 dl rivna morötter
½ dl linfrön
4,5 dl vetemjöl
4 dl rågsikt

Gör så här
Smula jästen och häll över 37 gradigt vatten tills jästen löst sig. Ha i salt, honung och olja.
Rör i havregryn, kruskakli, morötter och linfrön.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt under omrörning och blanda väl. Degen är rätt kladdig.
Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Knåda och forma degen till ett runt bröd.
Lägg den på en smord plåt och jäs ytterligare 40 minuter.
Grädda i 200 grader, mitten, ca 30 minuter
Låt svalna på galler innan du skär i brödet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar