måndag 2 mars 2015

Bärpaj med vaniljsås

Mördeg:
150 g osaltat smör
230 g vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 ägg M/L
1/2 msk kallt vatten
1/2 tsk salt

Nyp ihop smör, vetemjöl och strösocker. Tillsätt ägg och vatten och arbeta ihop till en deg. Plasta degen och låt den vila i kyl minst 30 minuter. Kavla sedan ut och klä en smord pajform (ca 24 cm). Förgrädda botten 10 minuter 200 grader i mitten av ugnen.

Under tiden mördegen vilar i kylen gör vaniljkräm och smuldeg.

 Vaniljkräm:
2 tsk äkta vaniljsocker
3 dl mjölk
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl
2 äggulor

Smuldeg:
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
3/4 dl strösocker
3/4 tsk äkta vaniljsocker
1/4 tsk salt
125 g osaltat smör

400-500 g blandade bär, jordgubbar/hallon

 Nyp ihop allt till en smuldeg.

 Ha ner alla ingredienser till vaniljkrämen i en kastrull och låt sjuda under konstant vispande några minuter tills den tjocknat. Den ska aldrig koka och rör hela tiden då den snabbt kan bränna fast i botten. Låt svalna lite innan du häller ner den i den förgräddade botten.
Strö över frysta eller färska hallon/jordgubbar, ca 400-500 g.
Strö över smuldegen och grädda ytterligare 30 minuter.

Servera gärna med vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar