fredag 1 januari 2016

Janssons frestelse (Mannerström)

Ingredienser
Ca 1 kg potatis FAST
Ca 3 msk smör
2-3 st gula lökar 
4 dl vispgrädde 
1-2 msk Ejderns orökta kaviar
200 g ansjovisfiléer av skarpsill 
ströbröd
Salt, efter smak 
Peppar, efter smak

Gör så här
Skala potatisen och lägg den i kallt vatten så att den inte mörknar (skölj ej strimlad potatis!!!). 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform eller en fin gjutjärnspanna med lite av smöret. 

Skala och skiva löken. Bryn den lätt i smör, den ska bli genomskinlig/gyllenbrun.
Strimla potatisen för hand, 3-2 mm.

Varva potatis, lök och ansjovis i formen (Min vita ovala form). Salta och peppra lätt mellan varven. Häll över lite av ansjovisspadet. 

Vispa ihop grädde och kaviar. Häll det över Janssonen och strö över ströbröd. 
Grädda mitt i ugnen i ca 45–60 minuter, tills grädden har kokat ihop och potatisen är mjuk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar