Ingredienser till ca 20 portioner
2 pkt lasagneplattor
2 kg färs
2 gul lök
4 morot
2 vitlöksklyftor
1 pkt krossad tomat
Färska tomater
4 msk tomatpuré
Chilisås
Vatten
4 tsk dijonsenap
Svartpeppar
Fond
2 msk balsamvinäger
Oregano
Basilika
Paprikapulver
Salt
Gör så här
Finhacka lök och riv morötterna grovt. Fräs i olja tills de mjuknar och får färg. Tillsätt köttet och stek en stund. Pressa i vitlöksklyftorna krydda med basilika, oregano, paprikapulver och rör om. Lägg i chilisåsen, tomatpurén, krossad tomat, färska tomater och vatten. Rör om och tillsätt resten av ingredienserna. Såsen ska vara lite rinnig så lasagnen inte blir torr. Lägg på ett lock och låt puttra i ca 30-45 min. Rör om då och då. Red om den blir allt för lös.
Bechamelsås
18 dl mjölk (3% fetthalt)
1,5 dl vetemjöl
40 g smör
Muskotnöt
Salt
300 g riven ost
Blanda mjölk och mjöl i en kastrull. Rör om hela tiden tills såsen börjar bli varm. Lägg i smöret och fortsätt röra om. När såsen börjar tjockna sänker du värmen, låt den sjuda långsamt i 3 min. Låt den inte brännas i botten av kastrullen. Riv i lite muskotnöt. Lägg i osten och rör om tills allt smälter.
Förkoka lasagneplattorna så de mjuknar lite. Doppa 2-3 plattor i taget i kokande vatten.
Värm ugnen till 200°. Lägg först lite av bechamelsåsen i botten av en ugnsform, smörj hela plåten med såsen. Lägg ett lager lasagneplatttor, lägg köttfärsåsen och lägg sedan lite bechamelsås över varje portionsbit. Varva lagren som ovan och avsluta med ett till lager lasagneplatttor och bechamelsås över det. Sätt in i ugnen och sänk värmen till 175. Låt den tillagas långsamt i ca 40 min. Ta ut formen från ugnen. Höj värmen till 225°, strö riven ost över och ta in i ugnen. Låt gräddas i ca 10 min, tills översta lagret får lite färg. Ta ut från ugnen och låt vila under aluminiumfolie.
Servera med en sallad.
(Receptet passar till den svarta formen + vita)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar